WPC telepítési útmutató

WPC kerítés előnyei:

Szemben a hagyományos fa kerítésekkel, a wpc kerítés hasonlóan a teraszburkolathoz nem igényel sem olajozást sem festést. A wpc teraszburkolatokkal harmonizálva, egységes megjelenést alakíthatunk ki. Nagy előnye továbbá, hogy nem szálkásodik nem repednek. Kényelmes, élhető környezetet teremthetünk velük, vesződség nélkül. 

WPC burkolat tulajdonságai:

Méret tolerancia: vastagság: +/- 1mm, szélesség: +/- 2mm, hosszúság: +/- 5mm

A nedvesség felszívódás mértéke WPC anyagok esetén 0,2%, dilettáció körülbelül 0,5%, így a telepítés során ki kell számítani a szükséges közök hosszát és szélességét.

A klipek rögzítésének erőssége mindig függ a telepítés idejében fennálló időjárási viszonyoktól (hőmérséklet, páratartalom) valamint attól, hogy a burkolat lakossági vagy közületi felhasználásra kerül (nagyobb igénybevételnél lazábbra kell hagyni a klipek csavarozását).

Bár a fa-műanyag kompozit (WPC) termékeknek sok jó tulajdonsága van ,azonban ütésállósága nem túl erős - használatakor amennyiben éles, nehéz tárgyak ráesnek, törési károkat okozhatnak.

 WPC Lerakás előtti teendők:

Javasoljuk , hogy a telepítést gyakorlott szakemberrel végeztessék. A WPC teraszburkolatot legalább 20 cm vastag betonra (amely száraz, tiszta. sima és 2%-os talajlejtés biztosítja a vízelvezetést) vagy ugyanilyen vastag zúzott, döngölt bazaltra lehet csak lerakni.

A lerakásra ajánlott időszak tavasztól őszig 10-25C között, mivel más hőmérsékleti sávban nagyon nehéz kiszámítani a közök nagyságát és a csavarozás erősségét.

A WPC burkolat nem alkalmas zárt nedves szellőzetlen helyre valamint olyan környezetben történő felhasználásra, jelentős hőmérsékletváltozás következik be (pl. szauna).

 Szükséges eszközök a  WPC telepítéshez

- Elektromos fúró, csavarozó szükséges a párnafa előfúrásához mivel az - ha azt csak csavarral, előfúrás nélkül rögzítik - megrepedhet, törhet.

- Betonfúró a párnafa betonhoz történő rögzítéséhez kell, a betonba történő előfúráshoz.

- Kalapács a "beütős dűbel" (opció vagy külön beszerezhető) rögzítéséhez.

- Fűrész, víz- és zsinórmérték, ceruza, vonalzó, csavarhúzó

A teraszburkolat építés lépései:

Ajánljuk, hogy legalább két ember legyen jelen a burkolat lerakásánál, hogy elkerüljük a burkolat sérülését.

1 lépés: A párnafa rögzítése az aljzathoz

Egy-egy párnafát minimum 2 helyen javasoljuk a talajhoz rögzíteni!

Rögzítés előtt győződjön meg róla, hogy a talaj tiszta és sima. A párnafákat a vízlefolyási iránnyal párhuzamosan kell elhelyezni, hogy a csapadékvíz szabadon elfolyhasson a terasz alól.

Jelölje be a párnafák helyét az aljzaton (a párnafák egymástól való távolsága 30 cm legyen, az utolsó legalább 3 cm-re legyen a faltól vagy tömör szerkezettől)
A teraszburkolatok hosszanti toldásánál duplán kell párnafát elhelyezni.

Fúrja elő a párnafát, majd jelölje be az aljzaton a fúrás helyét és a betonfúróval fúrjon olyan lyukat, amely egy kicsivel kisebb, mint a dűbel átmérője.

Kalapáccsal üsse be a dűbelt az előfúrt párnafán keresztül a betonba és tegye ezt ugyanígy az összes párnafával.

2. lépés: A WPC teraszburkolat deszka rögzítése a párnafához

Az első deszka rögzítését megoldhatja azzal, hogy az előfúrt deszkát lecsavarozza a párnafára vagy a kezdő klipet rögzíti a párnafára és ebbe csúsztatja bele a deszkát. A második deszkát már a műanyag klippel lazán becsavarva rögzíti, majd a klipbe belecsúsztatja a következő deszkát és így folytatja amíg a terasz el nem készül. (A deszkák végei közötti rés nagysága (5-15 mm) attól függ, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok vannak a lerakás idején és mekkora az évi maximum hőmérséklet közötti különbség.) A csavarokat két-három deszkánként kézi csavarhúzóval kell feszesebbre húzni.

3. lépés: a szegőprofil (opció) rögzítése a deszkához

Amennyiben a terasz lezárását szegőprofillal oldja meg, úgy azt csavarral (nem tartozék) rögzítse a teraszburkolathoz. Javasoljuk, hogy ne húzza túl feszesre a csavart mert elrepedhet a szegőprofil