WPC új anyag, új szakembergárda

2019.02.03

Való igaz: aki új burkolóanyaggal próbálkozik, annak meg kell találnia a megfelelő szakembert is. Hiszen ez nem laminált padló, csempe vagy lambéria. De vajon mitől ilyen ördöngösség ez? És mennyivel komplikáltabb a korábbi anyagoknál?

Fontos WPC-burkolás megkezdése előtt az előkészítés. Ebből a célból vállalkozásunk tanácsadója szemrevételezi a helyszínt, megvizsgálja a felhasználási körülményeket - hőmérséklet ingadozás, páratartalom, és javaslatot tesz a felhasználható WPC-re.

Ezek után a lapok alatti felületet kell előkészíteni: ha padlóról, vízszintes burkolatról van szó, akkor szükséges lehet aljzatbeton, de mindenképpen sima és szilárd felület. Így a WPC teraszburkolatot legalább 20 cm vastag betonra (amely száraz, tiszta. sima és 2%-os talajlejtés biztosítja a vízelvezetést) vagy ugyanilyen vastag zúzott, döngölt bazaltra lehet csak lerakni. Erre jönnek a párnafák, melyek a WPC-t tartják.

  • Azt hallottam, a WPC egy kényes anyag. Az sem mindegy, mikor rakják le.

Annyiban igaz, hogy figyelni kell az adott lapok hőtágulására. De ez már a szakma. Vagy úgy is mondhatnánk: ezért vagyunk mi! A lerakásra ajánlott időszak tavasztól őszig 10-25 C között ajánlott, mivel más hőmérsékleti sávban nagyon nehéz kiszámítani a közök nagyságát és a csavarozás erősségét.

· Mennyire működik itt a "végezzünk hamar" elv?

Ha gyorsabban rakjuk le, nem lesz jobb... De maradva a számoknál: leginkább kettő, vagy annál több munkás dolgozik együtt. Ha ketten, összehangoltan rakják a lapokat, jobban elkerülhetők ezek esetleges sérülései. A párnafák beszabása, a fúrás és a csavarozás is gyorsabban megy, ha egymás keze alá dolgoznak. persze az is lényeges, hogy mekkora a munkaterület.

· És vajon mennyire koszolnak, ha ennyit fúrnak?

Na igen: ahol fűrészelnek, ott forgács is lesz! Viszont ahogy az utolsó szegőprofil is a helyére kerül, a boldog tulajdonos csak áll és gyönyörködik. És évtizedekig nem kell hozzányúlnia...