Mi is az a wpc?

2018.02.19

A WPC az angol Wood - Plastic - Composite szavak rövidítéséből származik. Jelentése: fa-műanyag kompozit, másképp fogalmazva fával töltött műanyag. Ötvözi a fa természetességét a modern műanyagok előnyös tulajdonságaival. Egy anyag azoknak, akik felelősséget éreznek az erdők, különösen a trópusi fák pusztításáért.

A WPC farosttartalma 30-50% között mozog, kötőanyaga hőre lágyuló műanyag, polimer. Legjelentősebb felhasználási területe a kültéri burkolatok, verandák, teraszok, lépcsők, ablakkeretek, ajtók, kerítéslécek jelentik.


Előnyös tulajdonságai között szerepel a számtalan színárnyalat kialakításának lehetősége. Továbbá a WPC egyesíti a fa természetes megjelenését a műanyag tartósságával. Karbantartást, utókezelést, felületkezelést nem igényel. Könnyen tisztítható. Szokásos faipari technológiákkal és gépekkel megmunkálható természetbarát, újrahasznosítható. Repedés, rovar és vízálló. Helyettesítheti a trópusi keményfát és az impregnált fát. Élettartama minimum 25-30 év különösebb karbantartás nélkül.

A WPC a jövő anyaga, hiszen a világon évente több mint 100000 tonnát állítanak elő belőle, amely évről-évre egyre dinamikusabban növekszik.